19.10.2015 Valtuustoaloite: Arkkitehti Wivi Lönnin (1872-1966) elämäntyön huomiominen Tampereella

Esitän, että Tampereen kaupunki huomioi Suomen ensimmäisen merkittävän naisarkkitehdin tuotannon vuonna 2016, jolloin Lönnin kuolemasta tulee 50 vuotta. Tavoitteena on, että Tampereella olevat Lönnin arkkitehtuurin helmet tuodaan tunnetuksi järjestämällä esim. Wivi Lönnin arkkitehtuuri -kävelykierroksia, järjestämällä Arkkitehtuuri-viikolla Wivi Lönniin liittyviä luentosarjoja ja/tai näyttely ja toimittamalla esi- ja perusopetuksen oppilaille Wivi Lönnin suunnittelemiin taloihin liittyvää arkkitehtuurikasvatusmateriaalia. Tavoitteena on oltava, että tulevaisuudessakin Tampere tulee tunnetuksi Wivi Lönnin kaupunkina. Lönnin syntymästä tulee vuonna 2022 kuluneeksi 150 vuotta, joten silloin Tampereen olisi oltava jo tunnettu Wivi Lönn -kaupunki.
Wivi Lönn syntyi  20.5.1872 ja hänen suunnittelemiaan jugendrakennuksia Tampereella ovat mm. Tampereen Suomalainen Tyttökoulu, Aleksanterin kansakoulu, Tampereen Talouskoulu, Tampereen keskuspaloasema ja Kauppaoppilaitoksen talo. Wivi Lönnillä oli 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä toimisto Tampereella. Professorin arvonimen Lönn sai 1959. Hänet on haudattu Kalevankankaan perhehautaan.
Tampere on muistanut Wivi Lönniä vuonna 1986 muistolaatalla, joka on nyk. Hämeenpuiston koulun seinällä. Nyt olisi aika laittaa Lönn näkyväksi Tampereella, ei ainoastaan tamperelaisille, vaan myös täällä vieraileville.

Kommentit

Jätä kommentti