Kestävä tulevaisuus

Kestävä Tampere ja Pirkanmaa ovat tavoitteitani, joten hiilineutraalisuustavoitteet ja sitoutuminen AGENDA 2023 tavoitteisiin on oleellista.

Hyvinvointialueella on tehtävä hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kesken, kuten kuntien, järjestöjen ja asukkaiden välillä. Alueella on kehitettävä toimintaa huomioiden sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristöllinen näkökulma. Asukkaiden hyvinvoinnista on huolehdittava ja varmistettava tasa-arvo ja osallisuus. Palveluiden oikea-aikaisuus ja saavutettavuus on oleellista, jotta sosiaalinen kestävyys toteutuu.

Taloudellisen kestävyyden kannalta on on merkityksellistä turvata eri palveluiden rahoitus sekä tehokas resurssien käyttö. Henkilökunnan työhyvinvointi on varmistettava. Hyvinvoiva työntekijä, jolla on mahdollisuus vaikuttaa omaa työhönsä, varmistaa laadukkaan palvelun.

Olen sitoutunut Tampereen kaupungin tavoitteisin kohden hiilineutraalisuustavoitteita. Tämän olen tuonut esille myös vaalikonevastauksissani. Tampereen kaupungin yhtiöiden merkitys näiden tavoitteiden saavuttamisessa on merkittävä. Kiertotalous ja rakentamisen kestävyys on myöskin oleellista tässä asiassa.

Luonnon monimuotoisuusohjelma 2021-2030 kokoaa kaupungin toimet luontokadon ehkäisemiseksi.

Asukkaiden osallisuus, kolmannen sektorin ja yritysten ja oppilaitosten (varhaiskasvatuksesta lähtien) kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeätä.

Lähiluonnon merkityksen esille ottaminen näkyy myös minun kuntavaalitavoitteissani kevät 2025.

Hyvinvointia lisää myös tuvallinen kaupunkiympäristö, joka on myös siisti. Eniten harmittaa edelleen kaupunkinäkymä, joka avautuu, kun astuu Rautatieaseman ovista ulos. Roskia!

Päätöksenteossa olen ottanut esille ja vienyt eteenpäin mm. seuraavia asioita, joita otan esille alla olevassa luettelossa ja tarkastelen myös tilannetta keväällä 2025. Tekstissä on huomioitu tilanne myös hyvinvointialueen osalta.

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI PÄÄTÖKSENTEKOON
Aloitteeni eteni myönteisesti päätöksenteossa, mutta tätä on edelleen valvottava. Asia on oleellinen kun tavoitellaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -titteliä. Vaikutusten arviointi on muistettava esim. palveluverkkosuunnitelmissa, kaavoissa, puisto- ja katusuunnitelmissa. Tähän tulee liittää myös lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, jota olen vienyt eteenpäin esimerkiksi valtuustoaloitteessani.

SYRJÄYTYMISEN EHKÄISY

Lapsiperheiden peruspalveluiden laatu on varmistettava. On hölmöläisten hommaa säästää varhaisvuosien palveluista kuten neuvola, varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus. Yhdyspinta/rajapintatyö on oleellista Pirhan ja kaupungin kesken.
Laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus ehkäisevät parhaiten syrjäytymistä. Koulutettu ja osaava henkilökunta varmistaa hyvän alun elinikäiselle oppimiselle. Kun varhainen tuki toteutuu, päästään vähentämään kalliita erityispalveluita. Ja mitä parasta, se on inhimillistä.
Panostus kasvatukseen ja opetukseen eli lapsiin ja nuoriin kannattaa aina – luo hyvinvointia.

KAUPUNGIN PERUSPALVELUT ON OLTAVA KUNNOSSA

Laadun varmistaa hyvinvoiva työntekijä; hän on arvokas ja tae hyvälle palvelun laadulle. Työhyvinvointi ja työskentelyolosuhteet on oltava kunnossa. Tarvitaan hyvää henkilöstöjohtamista ja työntekijöiden arvostamista. Osallisuutta tulee entisestään lisätä.
Lähijohtajilla pitää olla todellinen mahdollisuus olla lähellä.
Päiväkodeissa/varhaiskasvatusyksiköissä ja kouluissa laatuun vaikuttaa myös ryhmäkoko, joten päiväkodeissa on noudatettava Aluehallintoviranomaisen määrittelemiä kertoimia, joiden perusteella lapsiryhmät muodostetaan. Lapsen kertoimeen vaikuttaa se onko hän alle vai yli 3-vuotias ja onko hän kokopäiväisesti vai osapäiväisesti hoidossa. Tampereella on kertoimia enemmän kuin AVI:n linjauksissa. Myös ns. kahdenpaikkalaisuus tulee palauttaa eli jos lapsi tarvitsee tehostettua tukea niin se huomioidaan lapsiryhmän koossa.
Kaupungin on myös varmistettava osaavan ja kelpoisuuden omaavan henkilökunnan rekrytointi. Varhaiskasvatuksen opettajista, erityisopettajista, ja nyt Pirhan puolella on ollut psykologeista, sosiaalityöntekijöistä ja sairaanhoitajista pulaa. Kaupungista jää muutaman vuoden sisällä satoja ja satoja työntekijöitä eläkkeelle, joten ongelma on nähtävissä eli mistä saadaan osaavaa henkilökuntaa. Onko kaupunki vetovoimainen työnantaja?

Tampereella on onneksi parina viime vuotena tehostettu rekrytointia ja pyritty vahvistamaan kaupungin vetovoimaisuutta ja pitovoimaa.

Pirhassa eli hyvinvointialueella on kiinnitettävä huomioita myös vetovoimaisuuteen.


Ikäihmisten palvelut: inhimillisyyttä. Kotihoidon resurssit on oltava tarpeen mukaiset.
Omaishoitajien vapaapäivät ovat oleellisia jaksamisessa.

Päivätoiminta ja virkistystoiminta on merkityksellistä ikäihmisille. Kasvokkain tapahtuva toiminta on oleellista ihmiselle hyvinvoinnille.

Vanhusneuvoston, ja muidenkin neuvostojen roolia on vahvistettava sekä kaupungissa että hyvinvointialueella.

SISÄILMAKOHTEISTA EROON ja investointimäärärahat

Kaupunki on panostanut korjaus- ja uudisrakentamiseen ja korjausvelkaa kurotaan kiinni. Korjausrakentamisessa on ollut selkeitä puutteita, koska sisäilmakohteita on tullut lisää eli korjauksissa ei ole tarpeeksi otettu huomioon, mitä tarkoittaa kun vanhaan kiinteistöön laitetaan uutta tekniikkaa. Näitä esimerkkejä ovat olleet mm. Nekalan koulu ja päiväkoti, Laikku ja moni muukin koulu tai kaupungin kiinteistö. Onneksi tässä asiassa on menty eteenpäin.
Uudisrakentamisessa ollaan nyt tarkkoja, jotta kosteutta ei pääse rakenteisiin, ja rakentaminen tapahtuukin hupun alla. Kaupunki on investoinut erityisesti kouluihin ja päiväkoteihin.
Kiinteistöjen siivoustasoon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

INNOSTAVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ, vehreys kuuluu kaupunkiin.

Eteläpuisto on säilytettävä puistona ja näkymät järvelle tulee säilyä. Tässä onnistuttiin. Täydennys- ja uudisrakentamista pitää kiirehtiä korttelissa mihin on suunniteltu päiväkoti. Tämäkin on toteutunut ja Eteläpuiston yksikkö on valmistunut.
Eteläpuisto-Hämeenpuisto-Näsinkallio on vehreä akseli kaupungin keskustassa ja sen käytön toivoisi lisääntyvän. Vihdoin ja viimein Kaupunkipuistoasia etenee (kevät 2025).
Luonnon läheisyys on oleellista viihtyisässä kaupungissa ja kaupunki onkin ilahduttavasti lisännyt luonnonsuojelualueita. Retkeilyn kehittämisohjelma linjaa hyvin tulevia tekoja.
Lähiliikuntapaikat ja lähellä olevat leikkipuistot varmistavat viihtyvää asuinympäristöä.
Turvallisuus on muistettava.

OSALLISUUTTA VAHVISTETTAVA

Asukkaiden osallisuutta pitää entisestään vahvistaa jo heti prosessien alkuvaiheessa. Osallisuuden eri muotoja on oltava käytössä, jotta eri-ikäisten kuntalaisten mielipide saadaan selville. Mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristöönsä lisää myös kiinnostusta pitämään huolta asuinalueestaan.
Osallisuuden lisäämien tarkoittaa myös kaupungin työntekijöiden osallisuuden vahvistamista.

JULKINEN LIIKENNE, lähijuna

Lähijunaliikenteen kehittämistä on edistettävä ja tämä työ jatkuu. Tesoman seisake onkin saatu.
Ratikan tulo ei saa aiheuttaa nysseliikenteen heikentymistä eli palvelutason huonontumista. Syöttöliikenteen on onnistuttava. Teiskon alueen yhteydet on varmistettava ja taksoitus on oltava oikeudenmukainen.

Henkilöautollakin on päästävä keskustaan.

KESTÄVÄ TULEVAISUUS

Kestävän kehityksen kaikki neljä ulottuvuutta on oltava päätöksenteossa tarkastelussa eli ekologinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja taloudellinen ulottuvuus. Kestävä tulevaisuus on se perusta mille arvoni muodostuvat.